Det går trögt för flera av Sveriges storbanker och de aktieägare som äger andelar i Swedbank, Nordea och SEB har minst sagt haft det blåsigt under den senaste tiden. Den största orsaken till oron på marknaden beror på avslöjanden om bankernas inblandning i penningtvätt. Samtidigt går den digitala utvecklingen långsamt och andra aktörer inom fintech växer sig snabbt starkare.
Nordea, SEB och nu senast Swedbank har hamnat i hårt blåsväder efter att det framkommit misstankar om penningtvätt. Swedbanks aktier har i samband med avslöjandet fallit kraftigt på börsen och orsakat miljarder i förluster för svenska aktie- och pensionssparare.
Det är fortfarande turbulenta tider för Nordea vars aktier föll tungt efter att kvartalsrapporten för det tredje kvartalet nyligen presenterats. Nordea tog även med sig de andra bankerna i fallet och deras aktier föll ytterligare med flera procent.
Experter: ”Bankerna sitter i föråldrade system”
Förutom de skandaler som avslöjats och som haft stor inverkan på aktiekursen har även bankernas intäkter vad gäller räntor minskat de senaste åren. De här faktorerna har lett till att bankens vinstmarginaler minskat. Kritiker menar att många banker sitter fast i gamla system som bromsar upp deras digitala utveckling och att de borde börja arbeta hårdare för att möta den nya digitala marknadens behov och efterfrågan. En konsumentundersökning som gjordes under 2023 pekar på att det skett många revolutionära förändringar inom bank och finans, och att konsumenterna lagt märke till de samma. Däremot råder det ett allmännt missnöje över tiden som det tar för att utveckla eller implementera nya banktjänster. Slutsantsen är alltså att det alltid finns ett behov av nya, snabbare tjänster.
Utvecklingen är viktig för att storbankerna ska kunna hålla en jämn takt med nya och mer digitala aktörer som börjar ta plats och bli allt vanligare på marknaden. Det är främst olika typer av fintechbolag som är på frammarsch och relativt nya aktörer som exempelvis Revolut och Apple Pay har vuxit till sig och tar allt mer av marknadsandelarna. Även fintechbolag som fokuserar på att utveckla lösningar inom snabblån, räntesänkningar och sparkonton med diverse förmåner har vuxit till sig de senaste åren, inte minst i Sverige.
Ett annat bolag som är grundat på fintech är Avanza som är en aktieplattform, de utvecklas i snabb takt och har på senare tid börjat erbjuda lån. De här aktörerna är bara några exempel på bolag inom den finansiella sektorn som bygger på fintech. De spås bli tuffa utmanare till dagens traditionella banker som exempelvis Nordea och Swedbank.
Det som gör att fintech har fått sådant genomslag är att de arbetar i molnbaserade system. Arbetssättet möjliggör en snabbare utveckling där programvaran är enklare att förändra jämför med tidigare system. Tekniken grundar sig i enkelhet, flexibilitet och ger användaren en mer personlig upplevelse. Framtiden ser ljus ut och tillväxten god för fintech bolagen som spås växa markant de kommande åren.